موتور سیکلت یکی از وسایل نقلیه پرخطرست که هرساله افراد زیادی به دلیل استفاده از آن مشمول خسارتهایی در اثر تصادفات میشوند. خسارتهای جانی و مالی وارده ناشی از آن، شرایط سختی را برای دارندگان این وسیله نقلیه به همراه دارد. بنابراین استفاده از بیمه موتور سیکلت یک نیاز مبرم برای دارندگان آن است تا در صورت بروز هرگونه حادثهای با شرایط پیچیدهای مواجه نشوند.
بیمه موتور سیکلت در دو نوع بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه موتور ارائه میشود. امروز قصد داریم در مورد انواع بیمه موتور سیکلت، موارد تحت پوشش و... صحبت کنیم. اگر شما هم مایل به دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ادامه این مطلب از فرازبیم همراه ما باشید.
شرکتهای بیمه دو نوع بیمهنامه برای موتور سیکلت صادر میکنند که عبارتند از:
تهیه بیمه شخص ثالث موتور سیکلت مانند بیمه شخص ثالث ماشین اجباری است و خسارتهای جانی و مالی به افراد ثالث را پوشش میدهد. خساراتی که تحت پوشش بیمه شخص ثالث موتور هستند به شرح زیر است:
خسارات مالی به شخص ثالث: اگر طی حادثهای خسارت مالی به شخصی غیر از راننده مقصر وارد شود، میتوان از بیمه شخص ثالث موتور مطابق پوششهای بیمهنامه استفاده کرد.
خسارات جانی به شخص ثالث: اگر طی حادثهای خسارت جانی به فردی بهجز راننده مقصر وارد شود، میتوان از بیمه خسارت دریافت کرد.
خسارت جانی به راننده مقصر: در صورتیکه راننده طی حادثهای دچار خسارت جانی شود بیمه مطابق بیمهنامه خسارت وارد شده را جبران خواهد کرد.
بیمه بدنه موتور متفاوت از بیمه بدنه خودروست و پوششهای کمتری دارد؛ به همین دلیل استقبال کمتری از این نوع بیمه در میان دارندگان موتورسیکلت شده است. بیمه بدنه موتور سیکلت خسارتهای زیر را جبران میکند:
o تصادم یا تصادف
o برخورد به هر جسم متحرک یا ثابتی که باعث ایجاد خسارت شود
o آتشسوزی موتور سیکلت
o صاعقه و یا انفجار موتور سیکلت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم؛ پوششهای بیمه موتور سیکلت شامل تعهدات جانی، تعهدات مالی و حوادث راننده میباشد.
تعهدات جانی براساس قانون، دیه یک مرد مسلمان در ماه حرام در نظر گرفته میشود. این مبلغ از سوی قوه قضاییه به صورت سالانه اعلام میشود و نرخ دیه بر حسب آن تعیین میشود. تعداد سرنشینان موتورسیکلت نشان میدهد که شرکت بیمه به چه میزان متعهد به پرداخت دیه است.
در پوشش تعهدات مالی به میزان 2.5 درصد دیه تعیین شده که با تغییر قانون بیمه، شخص بیمهگزار میتواند با پرداخت حق بیمه بیشتر پوشش تعهدات مالی را تا سقف نصف دیه افزایش دهد.
در پوشش حوادث راننده نیز اگر راننده مقصر حادثه، آسیب جانی ببیند میتواند تا سقف دیه مرد مسلمان در ماههای غیر حرام خسارت دریافت کند.
بیمه موتور سیکلت هم مانند سایر بیمههای دیگر مواردی را تحت پوشش ندارد. این موارد عبارتند از:
• خسارت مربوط به موتورسیکلت راننده مقصر
• هزینههای پزشکی مقصر حادثه
• خسارت وارده به بار یا محموله موتورسیکلت بیمه شده
• جرایم ناشی از محکومیت قضایی یا اجرایی
• خسارت وارده ناشی از اشعه رادیواکتیو و تشعشعات هستهای
اگر شخص موتورسوار گواهینامه نداشته باشد و تصادف کند، بیمهگر با توجه به شرایط تصادف به یکی از روشهای زیر به پرداخت خسارت میپردازد:
• پرداخت خسارت مالی در صورت مقصر بودن موتورسوار
در این شرایط شرکت بیمه تمام خسارات مالی وارده را به شخص ثالث پرداخت میکند اما راننده مقصر باید طی اقساطی این مبلغ را به شرکت بیمه برگرداند.
• پرداخت خسارت جانی در صورت مقصر بودن موتورسوار
اگر موتورسوار دچار حادثهای شود که منجر به پرداخت خسارت جانی به شخص ثالث شود، شرکت بیمه دیه یا خسارتی را پرداخت نمیکند؛ چراکه براساس ماده 3 قانون بیمه موتور سیکلت، پرداخت دیه به راننده مقصر نیازمند داشتن گواهینامه است.
• پرداخت خسارت در صورت مقصر نبودن موتورسوار
در چنین شرایطی شرکت بیمه راننده مقصر باید تمامی خسارات مالی و جانی او را جبران کند.
عوامل مختلف مستقیم و غیرمستقیمی در تعیین نرخ بیمه موتور تاثیرگذار است که در ادامه به آنها میپردازیم:
• سال تولید
یکی از عوامل موثر در تعیین نرخ بیمه شخص ثالث سال تولید موتور است. با توجه به اینکه هرچه موتور جدیدتر باشد، ریسک خسارت آن کمتر میشود، پس نرخ تعیین شده از سوی بیمهگر نیز کمتر میشود.
• نوع موتور
موتورسیکلتها در سه گروه جای میگیرند:
موتور برقی، موتور سه چرخ و موتور دوچرخ
نرخ بیمه برای موتورهای سه چرخ بیشتر از سایر موتورهای دیگر است.
• تعداد سیلندر
موتورها معمولا به دستههای یک سیلندر، دو سیلندر ، سه سیلندر و بیشتر تقسیم میشوند. هرچه تعداد سیلندر بیشتر باشد، قدرت موتور بیشتر میشود در نهایت ریسک آن نیز بالاتر میرود. بنابراین موتورهای با سیلندر بالاتر هزینه بیمهای بیشتری پرداخت میکنند.
• نرخ پوشش مالی
دارندگان وسیله نقلیه میتوانند با پرداخت حق بیمه بالاتر پوششهای مالی بیشتری دریافت کنند.
• جریمه دیرکرد
با توجه به اینکه بیمه موتور اجباریست، اگر از زمان سررسید بیمه گذشته باشد باید مبلغی را بابت جریمه دیرکرد پرداخت کرد. بنابراین باید قبل از اتمام بیمهنامه نسبت به تمدید آن اقدام کرد تا مشمول این جریمه دیرکرد نشد.
• تخفیف عدم خسارت
این تخفیف شامل کسانی میشود که از بیمه خود طی سالهای قبل استفاده نکرده باشد. در این صورت میزان تخفیف عدم خسارت به طور خودکار محاسبه و روی بیمهنامه درج میشود. سقف تخفیف عدم خسارت 70 درصد است و بیشتر از این مقدار تخفیف لحاظ نمیشود.
• نوع و ساختار موتور
نرخ بیمه برای انواع مدلهای برقی و دندهای متفاوت است. هرچه قدرت موتور بیشتر باشد و سایز بزرگتری داشته باشد، حق بیمه آن نیز افزایش پیدا میکند.
• قیمت و نرخ پایه
قیمت بیمه موتور سیکلت ارتباط مستقیمی با مبلغ دیه تعیین شده برای هرسال دارد. به همین دلیل هرسال بیمه مرکزی نرخ پایه بیمه موتور را برحسب نرخ دیه اعلام میکند. نرخ دیه در سال 1402 برای ماههای حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و برای ماههای عادی 900 میلیون تومان است.
بهطور کلی نرخ پایه بیمه موتور سیکلت برای هرکدام از موتورسیکلتهای گازی، دندهای یک سیلندر، موتور دارای سه چرخ و سایدکار متفاوت خواهد بود. حق بیمه پایه موتور سیکلت در سال 1402 به شرح زیر است:
موتور سیکلت گازی: 756.600 تومان
موتور دندهای تک سیلندر: 924.300 تومان
موتور دندهای دو سیلندر به بالا: 1.015.300 تومان
موتور دندهای دارای سه چرخ یا سایدکار: 1.092.000 تومان
• جریمه دیرکرد در سال 1402
جریمه دیرکرد بیمه موتور در سال 1402 به شرح زیر است:
موتور گازی: 2.073 تومان
موتور دندهای تک سیلندر: 2.533 تومان
موتور دندهای دو سیلندر به بالا: 2.782 تومان
موتور دندهای دارای سه چرخ یا سایدکار: 2.992 تومان
معمولا مدت اعتبار بیمهنامه موتور سیکلت یکساله است اما برخی شرکتها، بیمه شخص ثالث را به صورت کوتاه مدت و در بازههای زمانی یک، ماهه، دوماهه، سه ماهه و... ارائه میدهند.
هزینه بیمه موتور در سال 1402 حدود 30درصد نسبت به سال گذشته بیشتر شده است. برای همین خیلیها دنبال ارزانترین بیمه موتورسیکلت هستند. اگر بیمهنامه را بهموقع تمدید نکنید باید جریمه دیرکرد هم بپردازید. برای استفاده از ارزانترین بیمه موتور سیکلت توجه به این دو نکته الزامی است: رعایت قوانین رانندگی و استفاده از تخفیف عدم خسارت و تمدید به موقع بیمهنامه و کاهش مبلغ جریمه دیرکرد.
برای بیمهنامه موتور سیکلت هم مانند سایر بیمهنامههای دیگر امکان انتقال وجود دارد. برای این امر میتوان از چند روش زیر عمل کرد:
• انتقال بیمه شخص ثالث به مالک جدید موتورسیکلت
• انتقال بیمه شخص ثالث به موتورسیکلت جدید
• انتقال بیمه شخص ثالث به یک موتورسیکلت صفر
• انتقال بیمه شخص ثالث به شرکت جدید
اگر مالک بیمه قصد داشته باشد بیمه را برای خود نگه دارد و از تخفیفات آن استفاده کند باید بیمه را به موتور جدید انتقال دهد. امکان انتقال بیمه به بستگان درجه یک نیز وجود دارد. در صورتی که صاحب بیمه بخواهد بیمه را به خریدار منتقل کند باید مراحل انتقال بیمه را انجام دهند.
این بیمهنامه میتواند از طرف بیمهگر، بیمهگزار یا به صورت خود به خود فسخ شود. شرایط فسخ بیمه موتور به شرح زیر است:
• در صورتی که امکان تشدید خطر برای بیمه وجود داشته باشد
• در صورتی که بیمهنامه بیش از یکسال اعتبار داشته باشد، بیمهگر و بیمهگزار در پایان یکسال میتوانند فسخ را اعلام کنند
• در صورتی که شرکت بیمه دیگر فعالیت نداشته باشد
• در صورت انتقال بیمهنامه به فرد یا شرکت دیگری
• اگر بیمهگزار هزینه بیمهنامه یا اقساط خرید بیمه را پرداخت نکند
• در صورتی که خطرات بیمه کاهش یابد ولی تخفیف در حق بیمه اعمال نشود
• اگر شرکت بیمه به تعهدات خود عمل کرده ولی خطرات محقق شود امکان فسخ وجود دارد
• اگر به صورت غیرعمد اشتباهی در بیمهنامه رخ داده باشد
اگر در خرید این نوع بیمه سوالی دارید و یا نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با کارشناسان شرکت تامین فرزانگان آینده به صورت رایگان ارتباط بگیرید و ابهامات موجود را برطرف کنید. برای این امر کافیست با شماره 89313000-021 تماس حاصل نموده یا پیغام خود را از طریق واتساپ برای شماره 09023927697 ارسال کنید.